Crna slavonska svinja

28/11/2022

Zvijezda među suhomesnatim proizvodima

Crna slavonska svinja, poznatija kao fajferica, prava je gastronomska zvijezda koja se ističe svojom mekom i sočnom teksturom, ali i posebnim okusom i mirisom koji ju izdvaja među ostalim suhomesnatim proizvodima.

 

Riječ je o autohtonoj hrvatskoj pasmini nastaloj u 19. stoljeću u okolici Osijeka. Njezin nastanak vezan je uz potrebu vlasnika imanja s kojeg datira da se stvori svinja koja će biti ranozrelija, plodnija i s većim prinosom mesa. Nakon Drugog svjetskog rata crna svinja bila je najbrojnija pasmina svinja u Slavoniji. Danas je svrstana među ugrožene vrste, a program očuvanja crne slavonske pasmine započeo je 1996. godine. 

Karakterizira ju poseban način uzgoja i hranidbe. Naime, za razliku od ostalih svinja, crna slavonska svinja slobodno trči na otorenom prostoru, a tamo se i hrani. U šumi i na ispaši pronalazi sve što joj je potrebno za život pa je tako i njezino meso puno zdravije i hranjivije od onog klasične bijele svinje koja svoje dane provodi u toru.

 

Meso crne slavonske svinje prava je delicija jer se kod nje otpušta znatno manji postotak mesnog soka, a ima čak 60% intramuskularne masti koja daje onu sočnost mesu što je danas posebno cijenjeno kod potrošača. Žirovanje crnih slavonskih svinja u hrastovim šumama, kao tradicionalni oblik hranidbe tijekom zimskih mjeseci, utječe na povećanje sadržaja intramuskularne masti, ali i na specifični sastav masnih kiselina koje pretvaraju meso i mast crnih slavonskih svinja u pravu kulinarsku poslasticu.

Zbog svega navedenog je idealno meso za pripremu suhomesnatih proizvoda pa ne čudi ni da su se brojni domaći proizvođači odlučili na njihovo spravljanje.


Delikatese od crne slavonske svinje iz OPG-a Trusić

Jedan od proizvođača suhomesnatih delicija od crne slavonske svinje je i OPG Trusić. Premium kulin Bećar, kao i kulenova seka Namiguša te slanina Janja i šunka Dika iz OPG-a Trusić posebnima čini tradicionalni način pripreme i proizvodnje. Garancija uvijek vrhunske kvalitete jest prvoklasno meso od crne slavonske svinje.

Pogledajte ponudu.


Comments

Add comment

Make a comment

Netfoodmarket recommends

Eco products

organically grown hazelnut

8,63 eur/kg

Black locust honey

Honey -acacia

7,96 eur/kg

Red wine

Sagul Plavac mali

7,30 eur/Unit

Eco products

Natural handmade syrups

9,95 eur/Unit

Other

POWDERED FLAVOUR / AROMA - HAZELNUT 100g

10,00 eur/Unit

Rosé wine

Sagul Rosé

8,63 eur/Unit